![]() |
O, aspartam! Jak słodko! |
- 100-199 to barwniki,
- 200-299 to konserwanty,
- 300-399 to regulatory kwasowości i przeciwutleniacze,
- 400-499 to emulgatory i środki zagęszczające,
- 500-599 to regulatory pH i spulchniacze,
- 600-699 to wzmacniacze smaku i aromatu,
- 700-799 to antybiotyki (których nie będę opisywał, ponieważ w żywności nie mogą się znajdować, stąd na liście już nie występują),
- 900-1599 to znów totalny misz-masz, w tym skrobie modyfikowane, rozpuszczalniki i dodatki zapachowe (bez aromatów identycznych z naturalnymi, których do E- nie zalicza się w ogóle).
Dodatkiem z oznaczeniem E- (zgodnie z odpowiednią dyrektywą UE) zostaje substancja, która:
- jest konieczna do użycia z technologicznego punktu widzenia,
- nie służy do wprowadzania w błąd konsumentów (dyskusyjne w przypadku większości dodatków z grup barwników, wzmacniaczy smaku czy zagęstników),
- udowodniono, że jej użycie nie stanowi ryzyka dla zdrowia konsumenta.
Źródła:
- Baza dodatków spożywczych na stronach Komisji Europejskiej
- GSFA - dokument z maksymalnymi stężeniami dodatków i pełnym spisem środków spożywczych, do których każdy z nich został dopuszczony (plik PDF)
- Baza dozwolonych substancji dodatkowych w Kanadzie (oczywiście musieli stworzyć sobie własną numerację)
- Baza JEFCA prowadzona przez WHO (wystarczy zmienić słowo "numer" w adresie na numer substancji by uzyskać o niej dane)
Szybkie podsumowanie, czyli lista składników, których lepiej unikać (pomijam te, które służą wprowadzaniu klienta w błąd, ale nie są szkodliwe):
- E102, E103, E104, E105, E110, E111, E121, E122, E123, E124, E125, E126, E127, E128, E129, E130, E131, E133, E142, E150b,c,d, E151, E152, E154, E155, E180,
- E200, E202, E203, E210, E211, E212, E213, E214, E215, E216, E217, E218, E219, E222, E228, E230, E231, E232, E233, E239, E249, E250, E251, E252,
- E319, E320, E321, E338
- E513, E515, E517, E518, E520, E524, E525, E527, E537, E543, E544, E545, E546, E550, E557, E571, E572, E573
- E924, E925, E926, E927a, E952, E954, E955, E1201, E1202, E1203